Utemiljö

Det man äger är rätten till boende, och vad man får göra invändigt sträcker sig i regel till ytskiktet (med vissa undantag t ex ytterdörr, golv, och badrum – här krävs godkännande från styrelsen). Utomhus tillhör således föreningen, inklusive den tomt som boendet befinner sig på. De boende får sätta personlig prägel på sin uteplats, men för allas trevnad sätter varje förening upp regler för hur uteplatsen ska skötas. I de fall där samtycke krävs rekommenderas det att detta dokumenteras. Detta är ett levande dokument ska ses som vägledning i hur BRF Norreholmshusen förhåller sig till uteplats och trivsel.

Staket och insynsskydd

Det är tillåtet att uppföra staket och insynsskydd i trä vid trädäck.

Färg

Det ska vara naturfärgat (tryckimpregnerat eller thermowood) eller målas grått i kulör som ligger nära den grå färg som förrådet har (Alcro 341 Kråkmarö).

Bilderna till höger visar exempel på utformning av ett staket i trä. 

Höjd

Regleras av kommunens bestämmelser och varje hushåll bär eget ansvar för att kommunens regler och riktlinjer följs. Här kan du läsa mer: https://lund.se/bygga-och-bo/allt-om-bygglov/bygga-nytt-andra-eller-riva/mur-plank-staket

Placering

Eftersom häck delas med grannarna ansvarar hushållen för varsin av de häckar och ev staket som avgränsar tomterna från varandra. 

Baksida: Den häck som på baksidan löper från ditt förråd ansvarar du för (se bild nedan; höger till bild föreställer din baksida med studsmatta; rött streck = staket). Placering av staket sker alltså så att häcken hamnar på din sida av staketet.

Framsida: Mot kommunens mark eller den tomt som är framför ens egen placeras staketet på utsidan av häcken så du har möjlighet att sköta den från din egen tomt. 

Träd och växter i din trädgård

All grönska måste tas omhand och vårdas för att må bra och växa. Experthjälp finns nära till hands på t.ex. Flyinge Plantshop.

Plantering av träd och större buskar i din trädgård är tillåtet, dock i samråd med grannarna. Anledningen är att träd kan växa sig höga och då skugga granntomterna. Ta alltid kontakt med dina grannar för godkännande plantering av träd. Det finns inget krav på bygglov för att plantera träd, häck eller buskar. Lunds kommun har riktlinjer för plantering med hänsyn till trafiksäkerhet och framkomlighet. En generell regel är att mindre växter ska planteras minst 60 cm innanför tomtgränsen, och stora träd och buskar minst 2 meter innanför. Du kan läsa mer här https://lund.se/bygga-och-bo/min-bostad/hackar-och-buskage

Gräset bör klippas under hela vår- och sommarsäsongen. Sommartid växer gräset kraftigt och behöver dels gödsel och vatten för att klara av att växa och behålla sin gröna färg.

Prata gärna med dina grannar om vem som sköter vilken häck eftersom det inte alltid är självklart. Under de första åren är det viktigt att häcken inte får växa sig för hög då detta resulterar i glesa häckar. Som tumregel bör häcken (Liguster) beskäras så den inte växer mer än 10-20 cm per år. 

Förråd och skjul i trädgården

Om du vill sätta upp ett mindre förråd i din trädgård så får detta göras vid kortsidan av ditt befintliga förråd och med samtycke från boende i den angränsande bostadsrätten. Vid samtycke från din granne får bredden inte överstiga förrådets bredd, djupet inte överstiga 100 cm, och färgen ska vara densamma som förrådets (Alcro 341 Kråkmarö). 

Leksaker i trädgården 

Du får ha studsmatta, lekstuga, sandlåda, rutschkana och andra barnleksaker i din trädgård. Notera att det finns krav på att studsmattor är förankrade.

Pergola och markis samt inglasning av terrass

Beslut om uppförande av pergola, markis och inglasning av terrass togs på BRF-stämma [datum]. För riktlinjer, var god se appendix x. 

Stenläggning framför huset 

Det är tillåtet att lägga sten på uppfart och uteplats framför huset. Stenen ska hålla en ljus färgskala likt den som redan är anlagd framför din ytterdörr. 

Miljöhusen

Det är strikt förbjudet att slänga annat än det som finns specificerat på de olika kärlen. Stora skrymmande saker ska slängas på återvinningscentralen. Den som ligger närmast oss är: Gastelyckans återvinningsstation, Traktorvägen 18, Lund.  För allas trevnad och för att hålla nere på föreningens utgifter, var goda följ dessa riktlinjer: